Hur odlingarna växt på gården på 2 år

Då testar vi det här igen... Första versionen av detta blogginlägg raderas plötsligt av Blogger och gick inte att återskapa. Dagens lärdom: Skriv alltid blogginläggen i word först för att sen kopiera in dem på bloggen.

Det är lätt att glömma bort hur långt vi har kommit på gården. Det är så många projekt på gång hela tiden och när det är något som krånglar, t.ex. vårt tak som aldrig blir klart, har jag svårt att se allt vi har åstadkommit. Det positiva tänkandet underlättas ju inte av att första versionen av detta blogginlägg försvann. *Svordomar* Nog om det.



Jag snubblade över ett gammalt inlägg från mars 2018 i en Facebook grupp där jag skrev om våra planer för odlingarna på gården.

”Suttit och skissat in alla olika planteringar som ska anläggas här på Oasen på Åsen. Inser att det blir några kvadratmeter att göra i ordning och plantera...

Skuggträdgård/skogsträdgård bakom gäststugan (200 kmv)
”Mormorsträdgård” på framsidan av gäststugan (40 kvm)
Växthus som kommer vara uppvärmd vintertid (50 kvm)
Köksträdgård norr om bostadshuset (300 kvm)
Köksträdgården söder om bostadshuset (300 kvm)
Ladugårdens sydväggsodling (150 kvm)
Tunnelväxthus (50 kvm) plus några bäddar runt tunneln
Frukt- och bärträdgården (1000 kvm)”

 

"Go big or go home" är nog lite av Martins motto och jag hänger glatt med. Oftast. Vilka planer vi hade! Och nu så här 20 månader senare så inser jag att vi kommit väldigt långt. Ibland behöver man blicka tillbaka för att komma framåt.

Norra köksträdgården

Norra köksträdgården är där vi har kommit längst. Från en knastertorr gräsmatta som växer på mer eller mindre ren sand till en otroligt mysig plats fylld med perenna grönsaker, kryddor och medicinala växter och en regnvattendamm med hügelbädd runt den. Ätbart, organiska former och biologisk mångfald är i fokus. Norra köksträdgården är fylld med typ 200 sparrisplantor av sorterna Mary Washington, Argenteuil, Gijnlim, Backlim, Primaverde, Raffaello, Purple pacific och Tienlim. Det finns två persikoträd (Saturn och Frost) och två äppelträd (Pekka och Råby rubin). Vi har planterat mängder med vit, rosa och blå lavendel. Så finns det kronärtskockor, gräslök, smultron, allåkerbär, vinrankor, jordgubbar samt en massa kryddor t.ex. timjan, dragon, vinterkyndel och libsticka. Därtill har vi odlat en del grönsaker de senaste två somrarna såsom potatis, kål, sallat, brytbönor och sommarmorötter.

Under det kommande året ska vi plantera säkert ett tiotal amerikanska blåbärsplantor, några fläderbuskar och syrener samt en äppelbuske (alla övervintrar just nu under en lövhög). Vi vill skapa ett bryn av buskar längs med norra kanten (längst bort i bild), utifall att vår granne bestämmer sig för att avverka skogen. 


Odlingslådorna har vi tagit bort och till våren kommer vi att skapa en ”sol-formad” bädd och plantera äppelbusken i mitten. Där borden och stolarna står ska vi bygga någon typ av pergola där vi ska ha mera vinrankor. Sen så hoppas vi även på att kunna flisa alla gångar i norra köksträdgården så att det blir mindre skötselintensivt och få en ”Back to Eden” liknande trädgård. Slutligen hoppas jag på att vi åtminstone delvis kommer få till en stenmur längs med norra kanten. Vi bor ju på en ås, så det finns gott om sten! 


September 2019


Juli 2018


Mars 2018



Södra köksträdgården

Södra köksträdgården har legat på is fram tills nu i höst. Det har varit grävarbeten och stora tunga maskiner som härjat här till och från sen vi flyttat hit. De små fruktträden på bilden från mars 2018 flyttades till frukt- och bärträdgården förra hösten. De planterades av förra ägaren och trivdes verkligen inte i den sandiga gräsmattan. Nu har de både blommat och burit frukt för första gången!

Södra köksträdgården ska bli vår ”snygg-trädgård”, med fokus på ätbart. Området har varit och är dock fortfarande allt annat än snyggt.

Mars 2018

Juni 2019

 
Men nu till våren så ska vi försöka få till det. Vi har tagit hjälp av våra befjädrade vänner för att få gång jorden. Vi har dumpat mängder av organiskt material (djupbädd från får och en ensilagebal) på platsen. Tuppgruppen har under hösten gjort sitt bästa med att skrufsa runt allt och gödsla lite extra. Jag har höga förhoppningar på jorden som vi och tupparna skapat.

Södra köksträdgården kommer vara utsikten från vårt nya kök och vi vill verkligen att det ska vara en fröjd att titta ut genom fönstret. Här ska vi odla mat i mängder. I raka prydliga rader i prydliga bäddar. Ätbara annueller och estetisk ligger i fokus. Jag visualiserar att det bli upphöjda bäddar av någon sort. Kanske i sten?

Tunnelväxthuset

Mitt älskade tunnelväxthus! Vad skulle jag göra utan dig? Vilken otrolig glädje du har gett mig. Mängder med mat och platsen där jag och Martin blev man och fru. Jag älskar verkligen mitt tunnelväxthus! Här kan jag odla året runt. I mörkret. I kylan. Oavsett vilket skit väder det är utanför kan jag så, vattna, gödsla eller skörda grönsaker här inne. Egentligen så älskar jag tunnelväxthuset ju mer skit väder det är. Sommartid är det som tropikerna där inne och det måste vattnas varje dag. Höst, vinter och vår är en mer avslappnande tid att odla i tunnelväxthuset. Saker går allmänt lite långsammare och lilla trötta jag orkar med odlingarna utan problem nu på hösten.


Juli 2019
.
Juli 2019

Filmklipp från tunneln april 2019.
 Filmklipp från tunneln juni 2019.

Filmklipp från tunneln juli 2019.


1 november 2019


Frukt- och bärträdgården

Ursprungsplanen var att fruktträdgården skulle vara ca 1000 kvm stor. Men när vi stakade ut vart vi tyckte staketet kunde gå så blev det ca 5000 kvm. Hur var det där igen... Go big or go home? 

Maj 2018 och vi har planterat ett träd i den blivande fruktträdgården.

Från att vara gammal långliggande vall är området nu fullt med kalkoner, fruktträd och bärbuskar. Det är lika stor fokus på att få till en bra betesmark för våra kalkoner som att producera frukt och bär i mängder och gynna den biologiska mångfalden. Vi har hunnit plantera ca 30 olika fruktträd, ett valnötsträd samt minst 50 bärbuskar av diverse slag. På två år! Det mesta har vi köpt på rea, men även en hel del på Nordiska trädgårdar och så fick vi en del fruktträd i bröllopspresent. Det är många träd att ta hand om, men under våren och hösten har jag gått en otroligt intensiv utbildning för att bli certifierad fruktträdsbeskärare.

Fruktträdgården är omgiven av ett 180 cm högt viltstängsel för att hålla ute rådjur, dovhjort, kronhjort och älg. Maskorna i stängslet blir mindre och mindre ju längre ner på stängsel man kommer. Detta är för att även kunna hålla hare, räv och grävling ute.


Våra underbara kalkoner myser på odlingsröset i morgonljuset. September 2019.


Projekt på is 

Det är fyra punkter på min lista från mars 2018 som vi har lagt på is så länge. Trädgårdarna bakom och framför gäststugan har strukits då vi för tillfället har en inneboende i vår gäststuga.

Och det vintervarma växthuset och odlingarna söder om ladugården är framtida projekt. Hur långt bort varierar beroende på om man frågar mig eller Martin...

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

När lider en höna?

Blodtörstiga höns

Året som sa swoosh! - Att starta en småskalig grönsaksodling