Att komma igång med odlingen på kolonistugan

Varje gång vi åker till kolonistugan blir jag glad. Trots att vi har en massa odlingsbar mark här på gården så är det något särskilt med kolonistugan. Vår stuglott är ca 375 kvm och har en liten och ganska risig stuga, men den ger tak över huvudet och det går att sova i den. Hela stuglotten omringas av en massa gott! Rabarber, jostabär, aronia, svarthallon, tayberry, björnbär, boysenbär, röda och gröna krusbär samt svarta och röda vinbär växer innanför staketet. Precis bredvid stuglotten har vi vår odlingslott med snigelkant runt som är ca 160 kvm. Här kämpade vi hela förra året med att göra om gräsmatta, ogräs och en uppsjö okända risiga buskar till prima odlingsbäddar som gav oss mat. Vi hann inte riktigt klart men vi odlade glatt på i alla fall. Grönsakerna verkade lika glad som vi och växte så det knakade och vi har i stort sett varit självförsörjande på grönsaker sen förra sommaren. 

 
Jämförelse mellan 1 april och 5 september 2017.
Så mycket mat man kan få på en så liten yta! Aldrig tänk på det tidigare men insåg nu att i stort sett alla med en helt vanlig villaträdgård bli i självförsörjande på grönsaker, om de bara vill. Utifrån en miljösynpunkt bör egentligen alla som kan odla mat i sin trädgård göra det. Man behöver ju inte slå på lika stort som vi. Men några kvadratmeter tycker jag att man åtminstone bör kunna få till. Alla bäckar små liksom. Det finns dessutom inget som är så gott som mat man har odlat själv!


I helgen påbörjade vi med att bygga odlingsbäddarna på den "övre delen" av odlingslotten. Att gräva i jorden i år i jämförelse med förra året är som natt och dag! Jorden på kolonistugan är kompakt lera. Stenhårt och as tungt att gräva i. Men efter bara en enda säsong med ganska spartansk täckodling (pga brist på täckmaterial) så har jorden blivit så mycket bättre. Alla bör verkligen täckodla! Jorden uppskattar det verkligen. Och har man problem med mördarsniglar så finns det sätt att komma runt det, t.ex. som att sätta upp en snigelkant runt hela odlingen. Vår odlingslott ligger nämligen precis bredvid den stora allmänna komposten och här ska det tidigare varit värsta motorvägen för sniglarna. Vi hittade hela tre stycken mördarsniglar innanför kanten på hela sommaren och de kan lika gärna ha varit där innan vi satte upp kanten. Jag hoppas på lika gott resultat i år. 

Förra året var det frilandsodling men i år med det mer ordnade bäddar och så ska det bli flisade gångar. Kålkvarteret är klart, nu är det bara baljväxtkvarteret och den höga odlingslådan som är kvar.

Eftersom vi inte kommer att vara på kolonistugan mer än kanske 1 gång per vecka har vi bestämt oss för att vi ska förkultivera i stort sett allt som går. Jag vill gärna slippa oroa mig över att sådder eller små plantor skriker efter vatten. Igår kväll satsade vi på att så i stort sett alla ärtor och bönor till årets baljväxtkvarter. Många sådder blev det, massor rent ut sagt. Det känns som om vi aldrig kan göra något "lagom". Hur ska vi i all sin dar lyckas frakta allt till koloni sen när det ska planteras ut? Det löser sig! Säger Martin som vanligt. Jag tror att det blev elva eller tolv olika sorters baljväxter som kom i jorden igår. Ärtorna står i sina krukor ute på gräsmattan och bönorna, som vill ha det lite varmare om fötterna, står i renoveringsdammet på övervåningen till dess att de kommit upp.

Alla sorter är inte ens med i bilden har jag insett nu i efterhand. Det är 1-4 frön i varje kruka. Mycket baljväxter blir det i sommar!

Ikväll blir det nog att så en del kål. Det ska bli mera blomkål, broccoli, kailaan, spetskål, grönkål, lila grönkål och en massa pak choi. Som så mycket annat hade jag aldrig ätit eller ens sett en pak choi tidigare och nu är det nog min favorit. Jätte gott att steka i en grönsakspytt med lite mangoldstjälkar, majrova och rättika. Mmmm... Nu blev jag ju hungrig!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

När lider en höna?

Blodtörstiga höns

Året som sa swoosh! - Att starta en småskalig grönsaksodling