Intensiv helg med trädgårdsmässan

Jäklar vilken helg det har varit. Sjukt kul och inspirerande men också väldigt utmattande. Mycket intryck och många känslor.

Lördagsmorse gick vi upp tidigt och styrde kosan mot Stockholm. För den som missat det så var det Trädgårdsmässa där i helgen. Vi kom fram strax efter de öppnat kl 9. Jag hade redan planerat in vilka föredrag vi skulle se under dagen och hoppades på att vi skulle hinna se allt och shoppa det vi hade på önskelistan och förhoppningsvis även hinna äta däremellan. Det gick si så där, trots att vi var kvar tills de stängde mässan. Vi fick prioritera bort ett föredrag så att vi kunde få i oss någon mat och vi hann verkligen inte se allt. Men oj vad vi shoppade! Det fanns så mycket som vi ville ha men vi lyckas begränsa oss till det vi hade på önskelistan. Nästan i alla fall.

Först upp på listan va flera sorter blåbärstry. Idag har vi två stycken Anja på kolonistugan. Vi hoppades på att hitta en till lågväxande sort för att få till korspollineringen men gick bet på just lågväxande sorter. Däremot hittade vi (för) många höga sorter. Här på gården har vi tänkt plantera en lång häck med blåbärstry så det behövs många plantor. Det slutade med att vi köpte nio buskar av olika sorter, tre kanadensiska och sex ryska:
  • Borealis, Indigo Gem och Aurora (K)
  • Vostorg, Bakcharsky Velikan, Silginka, Blue Rocket, Gordost och Jugana (R)
För att bären ska bli riktigt goda krävs det ju att man har minst två olika sorter, helst fler. Det är även bra att tänka på att de olika sorterna blommar samtidigt. Jag tror inte att det ska vara något problem med korspollineringen för vår del. Eller vad tror ni? För att få till en lång häck krävs det dock fler än nio buskar. Något som vi definitivt inte har råd med. Lyckligtvis ska blåbärstry vara väldigt enkel att föröka med sticklingar.

Nästa på önskelistan var havtorn. Vi har två stycken här på gården av okänd sort, men vi är relativt säkra på att säljarna sa att det var en han- och en honplanta. Vi köpte en Juliette på rean i höstas. Den är jordslagen i före detta potatislandet på kolonistugan och ska komma hit när tjälen släpper (och vi har bestämt oss för vart vi ska ha alla våra havtorn). För att vara på säkra sidan ville vi köpa en hanplanta och gärna en till honplanta. Tack vare specialerbjudande på mässan blev det två Eva och en Otto. De är rätt nya sorter och Eva ska tydligen få de största och godaste bären av alla havtorn. Låter ju toppen!

Högst upp på Martins önskelista var allåkerbär. Jag har aldrig ätit varken allåkerbär (korsning) eller åkerbär (originalet) men tydligen ska åkerbär vara det godaste bäret som finns enligt Martin och även Carl von Linné (lärde mig det på en av föreläsningarna). Tyvärr är åkerbär sjukt krångliga att odla så vi får nöja oss med silvermedaljören allåkerbär. Vi köpte tre olika små allåkerbär: Valentina, Beata och Sofia.
Blomqvists plantskola var en helt livsfarlig plats att vara på. Om man frågar plånboken i alla fall. De hade hur mycket spännande sorters buskar och träd som helst. Utöver det ovanstående som fick följa med hem så hade de allt från pelaräppelträd, vita och gröna vinbärsbuskar, och rönnbärsträd med vita bär. Den sistnämnda fick också följa med hem. Gick ju liksom inte att låta bli! Hur ofta hittar man en rönn med vita bär liksom??? Sen råkade det även slinka med två buskkörsbär, en med mörk röda bär (Lettisk låg) och en med vita (Snövit).

Som om vi inte va tillräckligt fattiga så va vi tvungna att hitta sparris. Vi har redan sått två olika sorter från frö (Mary Washington och Argenteuil) och har ca 230 plantor totalt som växer i källaren. Därtill har vi beställt 10 st kronor av Backlim samt 20 st Primaverde varav att vi ska byta 10 st av dem mot 10 st Raffaello. På mässan hittade vi även sorten Gijlim till en rimlig peng. Det gick ju liksom inte att låta bli. Det tar ju ett par år för att etablera sparris. Lika bra att slå på stort på en gång! 

Vi köpte även två saker som inte producerar något ätbart. Två böcker som jag dessutom fick signerade! Permakultur! Framtiden i din trädgård av Ylva och Arvid Johansson samt Alla fingrar gröna av Johannes Wetterbäck (Farbror Grön) och Theres Lundén.

Det bästa av allt va nog dock att jag fick tillfället att säga hej till Sara. Hon är verkligen en fantastisk kvinna som har haft en otroligt påverkan på mig och mitt liv. Jag ser verkligen fram emot att prata mera med henne på kursen i april!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

När lider en höna?

Blodtörstiga höns

Året som sa swoosh! - Att starta en småskalig grönsaksodling