Inlägg

Visar inlägg från december, 2019

Vårt lilla hus växer i takt med trädgården

Bild
Vi bor så mycket ”mitt ute i ingenstans” som man kan komma i Södermanland och ändå bo inom pendlingsavstånd till både Norrköping, Nyköping och Katrineholm. Nu pendlar visserligen varken jag eller Martin. Hela vårt liv kretsar runt och spenderas på gården. Både jag och Martin arbetar hemifrån som konsulter. Martin arbetar för tillfället mycket med att kravställa och utveckla nya IT-system och handläggarstöd åt Länsstyrelsen. Jag arbetar för tillfället främst med att hjälpa företag, föreningar och privatpersoner med deras ansökningar och överklaganden till kommunen eller Länsstyrelsen i diverse ärendetyper. I mitt tidigare arbetsliv, innan min date med väggen , arbetade jag med prövning och tillsyn av miljöbalken på både kommunen och länsstyrelsen. Jag var även en sväng på Naturvårdsverket och arbetade med nationell vägledning till länsstyrelserna. Det var där jag träffade Martin. Minns fortfarande första gången jag såg han. Jag var så nöjd att det fanns en till hermelin bland alla "

Våra bronze kalkoner

Bild
När vi flyttade till gården och skaffade höns kom frågan om kalkoner på tal väldigt fort. Vi äter nämligen kalkon till jul. Jag var först lite emot idé. Kalkoner är ju stora och fula… Men Martin övertalade mig att 3-4 stycken ändå kunde vara trevligt så jag gick med på idén. Martin köpte åtta avelsägg. Ni kan ju inbilla er mitt ansiktsuttryck när han berättade det: smått förvånad, lite förbryllad och ett höjt ögonbryn. Åtta? Vi skulle ju bara ha 3-4? Martin försvarade sig med att alla ägg kläcks ju inte och då måste man ha lite marginal. Mmm… okey då. Den 16, 17 och 18 maj 2018 kläcktes sju av det åtta äggen. Det var kärlek vid första ögonkastet . Jag hade aldrig tidigare i mitt liv sett något sötare. Har du någonsin sett något sötare? Det rekommenderas ofta att man ska kläcka hönskycklingar tillsammans med kalkoner. Kalkoner sägs vara så korkade att de inte fattar att de ska äta och dricka och behöver någon som visar dem hur man gör. Något som vi inte alls tycker stämmer.

Hur odlingarna växt på gården på 2 år

Bild
Då testar vi det här igen... Första versionen av detta blogginlägg raderas plötsligt av Blogger och gick inte att återskapa. Dagens lärdom: Skriv alltid blogginläggen i word först för att sen kopiera in dem på bloggen. Det är lätt att glömma bort hur långt vi har kommit på gården. Det är så många projekt på gång hela tiden och när det är något som krånglar, t.ex. vårt tak som aldrig blir klart, har jag svårt att se allt vi har åstadkommit. Det positiva tänkandet underlättas ju inte av att första versionen av detta blogginlägg försvann. *Svordomar* Nog om det. Jag snubblade över ett gammalt inlägg från mars 2018 i en Facebook grupp där jag skrev om våra planer för odlingarna på gården. ”Suttit och skissat in alla olika planteringar som ska anläggas här på Oasen på Åsen. Inser att det blir några kvadratmeter att göra i ordning och plantera... Skuggträdgård/skogsträdgård bakom gäststugan (200 kmv) ”Mormorsträdgård” på framsidan av gäststugan (40 kvm) Växthus som kommer vara uppvärmd